1. Chleb bezglutenowy Aztec – Opinie – Cena – Zamienniki – Ulotka – Skład

Chleb bezglutenowy Aztec

Nietolerancja glutenu to zespół zaburzonego wchłaniania wynikający genetycznie uwarunkowaną, nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną na gluten zawarty w produkcie. Typowym objawem nietolerancji glutenu są kłopoty trawienne po spożyciu pokarmu zawierającego gluten. Czy zatem osoby z nietolerancją skazane są na zrezygnowanie z ulubionych posiłków Niekoniecznie?. Można wyszukać na rynku gotowe zamienniki, a nawet mieszanki do wypieków, by delektować się smakiem chlebka Wiele osób nie wyobraża sobie regularnego życia bez pieczywa w diecie.

Dziś chcę pokazać Ci właśnie taką mieszankę do wypieku pieczywa bezglutenowego.

Chleb Aztec to chleb bez zawartości soi, laktozy, składników poddanych promieniowaniu jonizującemu, oleju palmowego, wolny od alergenów. Nie posiada barwników, aromatów i konserwantów. Istotnym składnikiem chleba Aztec jest mąka nopal Mexico – pełnowartościowa skrobia z opuncji figowej.

Skład chleba bezglutenowego Aztec:

skrobia ziemniaczana
skrobia modyfikowana z tapioki
mielone ziarna słonecznika łuskanego
mąka z opuncji figowej nopal
dekstroza
sól
guma guar (zagęszczacz)
lecytyna słonecznikowa (emulgator)
mielony kminek
kwas askorbinowy (polepszacz)
kwas cytrynowy (regulator kwasowości)

Chleb Aztec nie posiada zbóż zawierających gluten (pszenicy, jęczmienia, żyta, orkiszu i kamutu), oraz pochodzących od nich produktów. Nie posiada też orzechów, jaj, skorupiaków, ryb i pochodzących od nich produktów. Jest całkowicie pewny dla osósb z celiaką i brakiem tolerancji na gluten.

Sposób przygotowania chleba Aztec:

Mieszanka do wypieku pieczywa Aztec to 500g proszek, który należy delikatnie wymieszać przed otwarciem torebki.Z kolei zawartość wysypujemy do żaroodpornego naczynia, dodajemy 5 g suchych drożdży, 340 ml letniej wody, mieszamy całość ok. 10 minut za pomocą rąk lub miksera na wolnych obrotach, aż do powstania jednolitej masy. Całość wstawiamy do rozgrzanego do 35 – 40 stopni pieca i pozwalamy mieszance rosnąć w tych warunkach przez 20 minut. Następnie wyjmujemy mieszankę, delikatnie mieszamy i formujemy z niej bułeczki, lub wlewamy do foremki na chleb. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 60 minut, a po odstaniu pieczemy w 200 stopniach w piekarniku przez 60 minut. Po tym czasie nasz chleb jest gotowy.
Chlebek wychodzi chrupiący i pyszny. Jest łatwy w przygotowaniu i bezpieczny dla osób z nietolerancją glutenu. Jeśli raz go upieczesz, to gwarantuję, że będziesz do niego wracać.

Chleb Aztec opinie:

„Nie łatwo było mi zrezygnować z pieczywa. Wszędzie słyszałem, że nie mogę, bo skrobia to mój wróg przy nietolerancji na gluten. Jakież było moje zdziwienie, gdy małżonka do kolacji podała mi kromkę chleba. Pysznego chleba! Dowiedziałem się, że specjalnie go dla mnie wypiekała ze specjalnej bezglutenowej mieszanki. Zjadłem ze smakiem, a żonę wychwaliłem po wszystkich znajomych!”
Jan 49 lat

„Odważyłam się zmierzyć się upieczeniem własnego bezglutenowego chleba, wybierając mieszankę Aztec. Nie dość, że wszystko poszło mi łatwo i szybko, to smak chleba zadowolił wszystkich domowników. Polecam gorąco!”
Anna 37 lat

 

szampony